Hvem skal plejefamilierne arbejde sammen med?

 

PLF har i årevis med stor bekymring fulgt de stærkt utilstrækkelige arbejdsvilkår for et stigende antal af vores medlemmer.

Disse udfordringer har medført, at flere plejefamilier enten forlader området eller vælger ikke at engagere sig som nye plejefamilier. Samtidig ser vi et stigende antal sager, hvor børn og unge flyttes fra velfungerende plejeforhold – ofte som et såkaldt “clean cut”, hvor de uden overgang eller efterfølgende kontakt til tidligere omsorgspersoner bliver revet op med rode (uden mulighed for en ordentlig afsked).

Vi oplever også, at nogle kommuner udviser så begrænset vilje til at forbedre forholdene for anbringelser og plejefamilier, at vi har været nødsaget til at inddele kommunerne i kategorierne rød, gul og grøn. Grøn markerer, at der ikke er verserende sager, gul indikerer enkelte mangler, mens rød dækker over kommuner med alvorlige problemer, som skader både de anbragte børn og plejefamilierne.

Hvad betyder det for plejefamilier og kommuner:

Grøn: PLF ser ingen problemer ved, at plejefamilier indgår kontrakter med grønne kommuner. Samarbejdet er generelt velfungerende og dialogbaseret, selvom enkelte udfordringer kan opstå. Vi opfordrer dog plejefamilier til altid at følge standardprocedurerne, som f.eks. at sikre kontraktindgåelse før anbringelse, samt kontakte PLF for sparring inden underskrift. Selv i grønne kommuner bør plejefamilier henvende sig ved problemer, da vores boykotaktion bygger på information fra plejefamilierne. Kommuner i den grønne kategori opfordres til at fastholde fokus på det gode samarbejde, og vi ser frem til en fortsat dialog.

Gul: Der kan stadig indgås kontrakter med gule kommuner, men plejefamilier bør være ekstra opmærksomme. I disse kommuner ser vi ofte flere problemstillinger, særligt i forhold til løn, ansættelse og det generelle anbringelsesområde. Plejefamilier i gule kommuner kan opleve et presset arbejdsmiljø, hvilket kan påvirke både anbringelsen og kollegaernes trivsel. PLF har derfor et skærpet fokus på disse kommuner, og vi opfordrer plejefamilier til altid at kontakte os før indgåelse af kontrakt og rapportere enhver uregelmæssighed. Til gule kommuner lyder en stærk opfordring om at intensivere samarbejdet med PLF med henblik på at forbedre forholdene og opnå grøn status.

Rød: Efter grundige overvejelser har PLF besluttet at placere visse kommuner i den røde kategori. Dette betyder, at vi fraråder plejefamilier at indgå nye kontrakter med disse kommuner. I røde kommuner har vi set meget alvorlige sager med betydelige menneskelige konsekvenser, og der er ofte en stærkt forhøjet risiko for børns retssikkerhed. Hvis en plejefamilie vælger at indgå en kontrakt med en rød kommune, vil PLF ikke kunne tilbyde faglig støtte. Disse kommuner har over længere tid udvist en alvorlig adfærd, og trods omfattende indsats fra vores side er det ikke lykkedes at skabe forandring. Vi opfordrer alle plejefamilier i røde kommuner til straks at rapportere alle bekymringer. Samtidig opfordrer vi de røde kommuner til at tage ansvar og kontakte os med henblik på at udarbejde en handleplan, der kan bryde boykotten.