Der skal være mere fokus på netværksplejefamilier

Her er et interview med Gitte, som er netværksplejemor for sine 2 børnebørn. Hun synes, det er en hård kamp i forhold til kommunen. Og hun efterlyser mere fokus på området, også fra PLF

 

Vera: Hej Gitte. Tak fordi du vil stille op til et interview med dig som netværksplejemor.

Gitte: Hej Vera, det vil jeg gerne og det behøver ikke at være anonymt.

Vera: Vil du fortælle lidt om dig selv.

Gitte: For 2,5 år siden blev jeg netværksfamilie for mine 2 børnebørn. Først skulle det være midlertidigt, men så blev de hos mig. Det er jo ikke noget, jeg havde planlagt for mit liv, når jeg kom over de 50, men jeg elsker at kunne være der for dem. Nogle gange kan jeg godt savne, at jeg ikke kan være sådan en rigtig bedstemor, som forkæler børnebørn, når de er sammen med mig, når jeg også er den, der skal opdrage dem.

Jeg vil gerne have, at børnene er hos mig til, de bliver 18. Børnene kommer altid i første række.

Jeg vidste intet om, hvad det vil sige at være netværksplejefamilie.

Siden børnene blev anbragt i netværkspleje hos mig, har det været en kamp med kommunen om mange ting. Jeg er på arbejde 37 timer om ugen. Skal jeg til arrangementer i børnehaven eller i skolen, skal jeg flekse mit arbejde. Jeg får ikke for tabt arbejdsfortjeneste, og jeg har bedt om tabt arbejdsfortjeneste for 1 uges ferie uden børn, så Varde Kommune betaler min 4. ferieuge, og jeg kan holde en uge uden børn og efterfølgende 3 uger med dem. Jeg har ventet længe på en ny afgørelse.

Vera, det er en kamp mod kommunen, som skal træffe afgørelse om alt. Den vil ikke betale forslitage på bil eller hus, og kommunen vil heller ikke give et beløb til ekstra ferier eller andre aktiviteter.

Jeg kan ikke forstå kommunen. Det er småpenge, det drejer sig om i det store budget. Jeg tager en kæmpe opgave ulønnet. Jeg vil heller ikke betales for, at jeg tager mig af mine børnebørn, men at jeg skal diskutere det meste med min sagsbehandler. Det frustrerer mig, og ærligt talt har jeg opgivet kampen.

Vera: Har vi i PLF kunne hjælpe dig?

Gitte: Ja, jeg har fået hjælp af jer, men nu ligger sagen i Ankestyrelsen: Jeg mener, at vi netværksplejefamilier skal have et fast månedligt beløb til at dække alle de omkostninger, der opstår ved, at børnene lever hos mig, og at der skal være et beløb til at give børnene et liv med oplevelser. Lige nu bliver alt dækket af kost og logi og de 150 kr. om ugen til tøj og lommepenge.

Det frustrerer mig også, at jeg ikke kan få lov til at se de dokumenter, kommunen har sendt i min sag til Ankestyrelsen.

Vera: Gitte, er der noget vi i PLF kunne gøre bedre for jer netværksplejefamilier?

Gitte: Jeg kunne godt ønske mig, at I politisk satte mere fokus på netværksplejefamilier. Vi har ingen rettigheder, og lige nu hører jeg, at netværksplejefamilier i flere kommuner mister deres ret til fortabt arbejdsfortjeneste.

PLF skal sætte mere fokus på vores forhold. Jeg mener også, at vi skal blive bedre klædt på til opgaven. Det er jo ofte børn fra vores egen biologiske familie, vi har i pleje, og det kan være dilemmafyldt, og vi skal jo kunne samarbejde med forældrene om børnene. Ofte er der ikke nogen hjælp at hente i kommunen. Vi skal klædes på til opgaven ligesom plejefamilier med den vinkel, at det er vores familie, vi har i pleje. Det er så værdifuldt, at børn kan vokse op i deres egen familie, men jeg føler mig dårligt behandlet af systemet.

Vera: Hvad er din afsluttende kommentar?

Gitte: Ja, PLF skal være bedre til at skabe fokus på os netværksplejefamilier og de vilkår, vi har. PLF skal blive bedre til at understøtte os, når vi har brug for jeres hjælp, især i klagesager. Det kan ikke nytte noget, at jeg efter en kort samtale bliver opfordret til selv at skrive et forslag til klage til kommunen, som jeg skal sende ind til jer. Der må være mere end 3 minutters tid til at hjælpe mig.