Plejebørn kan snart skabe deres egen livshistorie via en app
Tidspunkt: 19 august, 2019
Byline: Plejefamiliernes Landsforening

Plejebørn kan snart skabe deres egen livshistorie via en app

PLF har fået en bevilling på 434.000 kr. til at udvikle en app til plejebørn. Børnene skal hurtigt og nemt kunne indsætte billeder og videoer om en

oplevelse eller et minde og indtale de tanker, der knytter sig til billedet eller mindet. App’en bliver klar i løbet af efteråret.

Når man ikke kommer fra et hjem med fotoalbums og kærlige minder fra opvæksten, kan man have svært ved at huske og bevare sin egen livshistorie. PLF har søgt Ole Kirk’s Fond om 434.000 kr. til at udvikle en livshistorie-app.

 

- Vi har fået bevilget pengene og er allerede i gang med at udvikle app’en. Vi forventer meget snart, at nogle af vores plejebørn kan teste den, og så skal den laves færdig og sendes ud til plejebørnene. Med app’en kan de nemt og hurtigt tilføje bid for bid til deres livshistorie, siger formand Thomas Vorre.

 

- Mange plejebørn har ikke en livshistorie, baseret på deres egne erindringer. En del af deres overlevelsesstrategi er at glemme eller fortrænge. Den livshistorie, de hører og eventuelt læser, er lavet af andre, ofte myndighedspersoner eller plejeforældre. Det betyder meget for ens selvværd og livskvalitet, at man er med til at definere sin egen livshistorie og dermed også med til at forme eget syn på sig selv. Hvis plejebarnet vil, kan et minde i app’en også bruges sammen med plejefamilien til at få talt om nogle ting, som barnet ønsker.

 

Privat app til fortid og nutid

App’en bliver en såkaldt browserbaseret app, som ikke skal downloades. Den bliver sikret i forhold til reglerne for beskyttelse af personoplysninger, og det bliver kun det enkelte plejebarn, der kan se og bruge app’en.

-  Med app’en kan børnene fange nuet og fortiden, siger Peter Lauridsen. Han har været netværksplejefamilie, og han har stor erfaring med at anvende digitale medier i børne- og ungdomskulturen. Han har desuden undervist på den uddannelse, der er lavet til plejefamilier. Det var her, mange plejefamilier fortalte om, at plejebørn fortrænger deres historie.

- Det enkelte barn kan lave sin egen skattekiste af historier. Barnet kan f.eks. se nogle billeder fra dengang, han var i sommerhus med sin mormor. Han fotograferer billederne med app’en og taler til appen. På den måde kommer billederne og hans tale til at hænge sammen. Senere er han måske i Legoland med mormor og kan filme og fortælle om oplevelsen direkte til app. Og alle disse historier kan kategoriseres, så han engang kan finde de minder frem, han har om mormor, forklarer Peter Lauridsen.

 

Nem at bruge

Et af de vigtigste kriterier for app’en er, at den skal være meget let for børnene at bruge. Derfor er foto, video og stemmeaktivering valgt.

 

- Selv små børn er i dag fortrolige med de digitale medier, og vi bruger visuelle teknikker, som er nemme og enkle for børn. Det bliver spændende at teste app’en, for så kan vi se, om vi skal have ændret noget, siger Peter Lauridsen.

 

- Vi håber, at app’en bliver et værdifuldt redskab for plejebørnene til at opbygge en livshistorie, som bliver deres helt egen version og dermed også en fortælling, der i voksenlivet kan hjælpe dem med at huske de glade minder, og ikke kun de svigt og skift, som de ofte er udsat for.