Hvordan er PLF stillet som fagforening efter grænsesagen i august 2021?

Skrevet af PLF

marts 25, 2023

I PLF oplever vi, at der er misforståelse af afgørelsen både hos plejefamilier og kommuner. Derfor har vi i PLF besluttet at bringe et uddrag af kendelsen og opridse, hvad det betyder for jer som medlemmer i PLF.

Grænsesagen mellem Socialpædagogerne (SL) mod Serviceforbundet (familieplejer) blev afgjort i august 2021. Her kan du læse, hvordan PLF nu er stillet som fagforening.

I PLF oplever vi, at der hersker misforståelse af afgørelsen både ved plejefamilier og kommuner.

PLF’s begrundelse for at danne en fagforening i sin tid er simpel: PLF vil garantere medlemmerne en bedre sagsbehandling og bedre og mere nuanceret italesættelse af faget plejefamilie i den politiske dagsorden både lokalt, regionalt og nationalt.

Kort om grænsesagen

Den 21. august 2021 kom Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) grænsenævn til en kendelse i strid mellem SL og Serviceforbundet (der optog PLF, som organiserer familieplejer) om organiseringsretten.

Her er et uddrag af kendelsen

FH’s grænsenævnet finder, at det som udgangspunktet er ønskeligt, at der på et fagligt område ikke er konkurrerende organisationer.

Der vil derfor skulle foreligge meget tungtvejende grunde, hvis der skal tillades, at Serviceforbundet begynder at organisere familieplejer.

Det bemærkes i den forbindelse, at det ikke gør nogen forskel, at organiseringen af den nye medlemsgruppe sker ved optagelse af en eksisterende organisation, der ikke hidtil har været tilsluttet FH.

I betragtning af, at SL er det af forbundene, der organiserer langt flest familieplejer, at SL er det af forbundene, der organiserer de faggrupper, der har et fagligt fællesskab med familieplejerne, og at SL er det af forbundene, der har nærmeste relation til arbejdsgivermodparten, kommunerne og KL, foreligger der ikke sådanne tungtvejende påstand.

Derfor bestemmes:

Serviceforbundet skal anerkende, at personer, der er beskæftige med familiepleje, jf. servicelovens §66a nr. 1-3 samt §66b, herunder personer, der fortsat beskæftiger sig med familiepleje henhold til godkendelse givet efter tidligere regler om konkret kommunal godkendelse, jf. lov nr. 1530 af 18. december 2018, § 5, stk 2, hører under Socialpædagogernes faglige organisationsområde, og at denne personkreds således er fejlagtigt organiseret i Serviceforbundet.

Afrundende

Kendelsen slår fast, at SL inden for FH, har organisationsretten for familieplejer/plejefamilier.

I Danmark har man fri organiseringsret, hvilket betyder, at den enkelte lønmodtager selv bestemmer, hvilken fagorganisation man vælger.

KL nægter at anerkende plejefamilier som lønmodtager og afviser dermed også muligheden for overenskomst. Det er det eneste, som PLF ikke kan arbejde for, er en overenskomst, da PLF er udelukket fra FH.

Hvad betyder det for jer som medlemmer?

Men hvad betyder alt det for PLF’s medlemmer, ud over at alle, der arbejder og engagerer sig i PLF er plejefamilier og har indgående kendskab til fagområdet?

Det betyder

· kvalificeret rådgivning og partsrepræsentation ved kommuner og socialtilsynet

· mangfoldigt kursusprogram med emner, der matcher fagområdet

· netværksgrupper i hele landet

· samarbejde med professionshøjskolerne om PUP-uddannelsen (sikre kvaliteten)

· mulighed for at påvirke den politiske dagsorden og henvise til plejefamiliernes usikre og utilstrækkelige arbejdsvilkår

· at arbejde for plejebørnenes vilkår i anbringelserne og hjælpe med plejefamilierne med at sikre plejebarnets tarv, når systemet svigter.

Så kort sagt. PLF leverer alt, hvad medlemmer af en ordentlig fagforening kan forvente og mere til.