'Anbragt i Helvede': På vej med 24 nye sager om omsorgssvigt

'Anbragt i Helvede': På vej med 24 nye sager om omsorgssvigt

TV 2 viste i går dokumentaren 'Anbragt i Helvede', hvor to søstre, der er blevet misbrugt i en plejefamilie, har lagt sag an mod kommunen.

Børns Vilkår er på vej med op mod 24 nye erstatningssager mod danske kommuner. Sager, der på den ene eller anden måde involverer offentligt omsorgssvigt.

Meldingen kommer efter TV 2 i går viste dokumentaren 'Anbragt i Helvede', hvor to søstre, der er blevet svigtet og misbrugt i en plejefamilie, har lagt sag an mod Slagelse Kommune for ikke at have ført tilstrækkeligt tilsyn.
- De 24 sager på vej baserer sig på over 90 henvendelser og er sager, hvor vores juridiske skøn er, at der kan værre tale om, at kommunen er erstatningspligtig - de fleste af sagerne skal dog belyses yderligere. Der er som det ser ud nu en håndfuld sager, der er ved at være klar til at gå i retten, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, til TV 2.
- Jeg tror desværre, at der er mange flere sager end dem, vi har fået henvendelser om. Mange af de børn som er blevet svigtet, har enten ikke ressourcerne eller modet til at tage hul på fortiden og se det svigt, de har været udsat for i øjnene.

I dokumentaren 'Anbragt i Helvede' levede søstrene Nanna Hansen og Sapran Hassna i flere år hos en plejefamilie, hvor plejefaren med vold og seksuelt misbrug ødelagde pigernes barndom.

Den første sag af sin art i Danmark
De to søstre, der nu er 24 og 22 år, har været i retten og vidnet mod den nu dømte plejefar.

De kræver, at kommunen bliver stillet til ansvar for ikke at have ført ordentligt tilsyn med de anbragte piger, og fordi Skælskør Kommune og Slagelse Kommune ikke reagerede på flere underretninger.

square to 16x9
Det er ifølge pigernes advokat, Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater, den første sag af sin art i Danmark.

- Der har ikke tidligere været sager, hvor misbrugte børn og omsorgssvigtede børn har prøvet at stille kommunerne til ansvar eller dem, der har ført tilsyn med dem til ansvar, forklarer han til TV 2.

Kommunen: Utrolig ulykkelig sag
Som uddannelsesdirektør i Slagelse Kommune har Vini Lindhardt ansvar for børn- og ungeområdet.

- Det her er en utrolig ulykkelig sag. Jeg er som alle mulige andre meget berørt af sagen. Men vi er også i en situation, hvor der er rejst nogle krav, som vi er nødt til at lade retten afgøre, siger hun.

Hun siger, at kommunen ikke kan tage nogen beslutninger om at udbetale erstatning til søstrene, før retten har talt, og hun vil heller ikke vurdere, om kommunen har et ansvar.

 

Af Børns Vilkår

03. februar 2016