Mere end 100 plejefamilier og hjem til socialt udsatte er tvangslukket

Kvinder med narkomisbrug på et krisecenter, som hverken havde kompetence eller godkendelse til at hjælpe dem. Plejeforældre med alkoholmisbrug og et hjem til autister, hvor kvaliteten var »bekymrende lav«.

Siden 2014, da fem nye socialtilsyn overtog tilsynspligten fra kommunerne, er 29 sociale tilbud og 133 plejefamilier blevet lukket grundet manglende kvalitet.

Men kravene til faglighed er stadig ikke høje nok, mener flere parter – bl.a. på baggrund af en sag om Odder Krisecenter, som i 2015 blev godkendt af Socialtilsyn Midt og lukket igen efter seks måneder med store problemer. Centerets ejer er uddannet biolog.

Ifølge Sara Birch Claces, socialchef i Dragør Kommune, der havde en kvinde indlogeret i Odder, er der stadig mange brodne kar i branchen.

»Vi oplever i den grad, at der er for få faglige krav til folk, som vil etablere et opholds- eller behandlingssted. Enhver med et godt hjerte kan starte op. Vi ser konsekvensen, når vi møder de inkompetente steder, som bliver sat i verden,« siger hun og ønsker skærpelser.

Det samme gør anbragte-foreningen Tabuka samt Socialpædagogernes formand, Benny Andersen:

»Hver gang fagligheden ikke er i orden, rammes nogle mennesker. Man kan næsten ikke stille krav nok.«

V vil ikke stramme

Ifølge Knud Aarup, som i 2012-2015 var direktør i Socialstyrelsen, var formålet med de nye tilsyn at få bugt med tvivlsomme bosteder.

»Vilkårene for det socialpædagogiske er i øjeblikket, at der ikke er krav om autoriseret personale på samme måde som i andre lignende brancher. Det kan man godt undre sig over,« siger Aarup, som nu er formand for Socialpolitisk Forening.

Direktør i de private tilbuds sammenslutning, LOS, Michael Graatang afviser, at der stilles for få krav.

»Det er helt ude i skoven. Vi er netop blevet underlagt et mere professionaliseret socialtilsyn,« siger han.

Venstres socialordfører, Carl Holst, slår også fast:

»Der skal ikke skærpes mere. Reglerne er skærpet, så der ikke skal drives tilbud, hvor fagligheden ikke er i orden.«

Af PLF og JP

02. oktober 2016