Sagen i Odense er ikke enestående

Forældre, der må vinke farvel til grædende børn på en parkeringsplads og kun får få timer til at sige farvel, er ikke hverdag i de danske kommuner. Det kan dog ske, at sager kommer så langt ud.

Sådan lyder det fra familie- og velfærdschef i Odense Kommune, Morten Madsen, efter DR1 i aftes satte fokus på kommunens håndtering af udsatte børn i dokumentaren ”Fjernet fra far og mor”.

Dokumentaren følger Erik og Donna Pedersen fra Odense, der trods intensiv hjælp til familien i 10 år oplever, at kommunen pludselig skrider til tvangsfjernelse.

Odense Kommune vil ikke kommentere den konkrete sag af hensyn til familien, men Morten Madsen forklarer, at det hænder, at sager ender på den måde.

- Heldigvis er det dog sjældent. I langt de fleste tilfælde samarbejder vi med forældrene, men når forældrene ikke vil samarbejde, så siger loven, vi skal reagere så hurtig som muligt, når børn- og ungeudvalgt har taget en beslutning. Så kan vi ikke vente i flere dage, siger han.

Anne Jørgensen, der er formand for Socialrådgiverne i Syddanmark forstår godt, at kommunen i næste 10 år har forsøgt at hjælpe forældrene, så de kunne beholde børnene hjemme.

- Man har målt på børnene i rigtig mange år. Har de det godt nok? Har de et godt liv, og er deres sundhed truet? Men når målinger viser, at børnenes ve og vel er truet, så skal der skrides til handling, siger hun.

Hun mener desuden, dramatiske scener som den i dokumentaren, hvor børnene skal afleveres på få timer, kan forebygges. Det kræver, at forældrene er i stand til og har mulighed for at forberede børnene på, at de skal anbringes – og måske ligefrem kan besøge børnehjemmet på forhånd.

Alle fem børn er fortsat anbragt uden for familien. Moderen Donna Pedersen ser dem 20 timer om ugen, mens faderens samvær er begrænset til en time om måneden.

Se hele dokumentaren om Donna og Erik Pedersen og deres fem børn på dr.dk

Af Dr.dk

11. oktober 2016