Socialminister vil fjerne plejefamilier fra kommuner

Står det til børne- og socialminister Mai Mercado (K), skal alle plejefamilier nu godkendes i socialtilsynet

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil ændre på loven, så kommunerne ikke længere kan godkende plejefamilier. Det sker som resultat af en massiv dækning af flere sager om plejefamilier på Fyn. Især én sag om en odenseansk plejefamilie, som er blevet politianmeldt tre gange for mistanke om fysisk og psykisk vold af plejebørnene. Det skriver TV 2 Fyn.

- Vi har desværre set sager, hvor der ikke har været den fornødne faglighed. Vi har blandt andet set en sag fra Odense, og det fik mig til at kigge på det her område, siger Mai Mercado.

Forslaget fra ministeren giver dog stadig kommunen mulighed for at anbringe et barn akut, ligesom kommunen stadig kan godkende såkaldte netværksplejefamilier. Det er barnets egen familie eller netværk.

Forskellige krav
I dag godkender de fem socialtilsyn langt de fleste plejefamilier. Således bliver mere end 6.000 plejefamilier ikke bare godkendt, men får også tilsyn fra socialtilsynet – mens kommunerne som altid har tilsynet med det enkelte barn.

Men i det tilfælde, at en plejefamilie kun er godkendt til at tage sig af bestemte børn, er det kommunen og altså ikke socialtilsynet, der tager sig af både godkendelse af plejefamilie og tilsyn med både plejefamilie og barn.

Og det betyder altså, at kvalitetskravene til plejefamilierne ikke er de samme.

Ligesom politiet
Det er den forskel, socialministeren nu vil gøre op med.

Det falder i god jord hos Tabuka, der er Landsforeningen for nuværende og tidligere anbragte. Her siger formand Sisse Bøgild til TV2 Nyhederne, at tilsynet skal være en sikkerhed for både barn og familiepleje.

- Når det er kommunen, der tjekker, så er det lidt ligesom politiet, der tjekker politiet, og vi har jo fundet ud af, at det ikke duer, siger formanden.

Hun er selv blevet anbragt som barn, og hun har i dag selv et plejebarn, som hun er konkret godkendt til. Dermed bliver hun ikke selv tjekket af socialtilsynet, men af kommunen.

Af Af Ronja Pilgaard, ronja@dknyt.dk

13. oktober 2017