Nu har de første PUP-familier fået eksamensbevis

Lis Lange er blandt de første, der har gennemført den 2-årige pædagogiske uddannelse for plejefamilier. Det har været hårdt, lærerigt og uden tvivl gjort hende til en langt bedre og mere forstående plejeforælder, siger hun og anbefaler alle andre at begynde på uddannelsen.

 

Sammen med cirka 40 andre plejeforældre har Lis Lange netop fået eksamensbevis efter at have gennemført PUP, der er 2 års deltidsuddannelse skræddersyet til plejefamilier.   

Mere end 40 plejefamilier har i denne uge fået overrakt eksamensbeviser i Odense, Kolding, Køge, Holbæk og Esbjerg. Som de første plejefamilier har de gennemført den 2-årige PUP, Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilier

I både 2018 og 2019 har plejefamilierne gennemført en stribe moduler om blandt andet pædagogik, barnets udvikling og plejefamiliernes relationer og samarbejde. Og nu dimitterer de som de første på PUP-uddannelsen, der fra næste år udbydes over hele landet.

Blandt dimittenderne er Lis Lange, der har gennemført PUP-uddannelsen i Esbjerg. 

”Det har været et fantastisk lærerigt uddannelsesforløb, hvor vi lærer så meget om børn og deres reaktioner. Jeg har fået en helt ny tilgang til børnene, og hvordan jeg skal håndtere konflikter og forstå dem bedre,” siger hun.

Lært at dykke ned under isbjerg

Lis Lange mener, at det er en fordel, at PUP er skræddersyet til plejefamilier.

”Jeg har lært at dykke ned under isbjerget og se, hvad der ligger gemt der. Ligesom vi kun kan se en lille del af isbjerget over havets overflade, kan vi kun se en lille del af barnet. Ved at dykke ned under overfladen, opdager du en masse og får større forståelse for, hvorfor et barn reagerer voldsomt eller har store problemer,” fortæller Lis Lange.

Den 60-årige tidligere dagplejemor har sammen med sin mand været plejefamilie i 17 år. Lige nu har de 4 plejebørn, og hendes mand er også på skolebænken og bliver færdig med sin PUP-uddannelse om et halvt år.

”Det har været hårdt, men også et meget givende uddannelsesforløb, som jeg ikke ville undvære. Vi anbefaler alle andre plejefamilier at tage en PUP-uddannelse, fordi det er sådan en øjenåbner i forhold til dine plejebørn, samtidig med at vi selv bliver langt bedre plejefamilier,” fastslår hun.

Pionerer på skolebænken

Formand for Plejefamiliernes Landsforening, Thomas Vorre, gratulerede dimittenderne i både Odense og Kolding.

”Tillykke med at være de helt unikke pionerer, der som de første har gennemført den her helt særlige uddannelse,” fastslog Thomas Vorre i sin tale.

PUP-uddannelsen er den første reelle længerevarende uddannelse, der udbydes til plejefamilier. En del plejefamilier er ufaglærte, og PUP-uddannelsen giver en langt større faglighed og en række pædagogiske værktøjer, der er gode at have med i bagagen som plejefamilie, påpeger Thomas Vorre.

”De fleste deltagere er ufaglærte, da reglerne kræver, at man ikke må have en bacheloruddannelse eller mere for at få støtte. Men hvis man er arkitekt, sygeplejerske eller lærer, kan man ikke deltage i et PUP-kursus. Det er synd og skam,” fastslog Thomas Vorre i sin tale.

En kæmpe succes

Tidligere uddannelse bør ikke være en stopklods for at få ny viden som plejeforældre, mener han. Derfor forsøger fagforeningen lige nu at overtale kommunerne til at tilbyde PUP-uddannelsen til alle plejefamilier uanset uddannelsesmæssig baggrund.

Thomas Vorre tøver ikke med at kalde PUP for en kæmpe succes. For nylig mødte han en plejemor, der var var begyndt på uddannelsen for et par år siden, og året efter var hendes mand, der var lastbilchauffør, fulgt efter.

”Hun fortalte mig, at hun ikke længere skælder børnene ud i samme grad, ligesom hende og hendes mand er begyndt at tale anderledes til hinanden og med hinanden om arbejdet som plejefamilie,” siger han.

En anden gevinst ved PUP er, at kursisterne lærer hinanden godt at kende og også i flere tilfælde er begyndt at aflaste hinanden som plejefamilier.

”Jeg synes, at det er så tankevækkende og noget af det bedste, som jeg nogen sinde har været med til at skabe,” sagde Thomas Vorre ved dimissionen i Odense.

Her kan du læse mere om PUP-uddannelser, der næste år udbydes over hele landet.

https://www.ucsyd.dk/files/inline-files/PUP%20Folder%202020.pdf

Af Plejefamiliernes Landsforening

16. december 2019