Det vrimler med nye uddannelser til plejefamilier

Udbuddet af både længerevarende deltidsuddannelser og korte pædagogiske AMU-kurser har aldrig været større end nu. Med 6 nye uddannelsesbyer får plejefamilier lettere ved at komme på skolebænken. 

Formand for PLF Thomas Vorre opfordrer medlemmerne til at dykke ned i næste års kursuskatalog. ”Arbejdet med anbragte børn og unge med anden etnisk baggrund” og ”Børn og unge med angst” er blot et par eksempler på nogle af de mange kortere kursusforløb for plejefamilier næste år, men PUP er også udbygget og værd at tage et kig på, mener han.  

Fra 2020 er der masser af nye uddannelsestilbud i blandt andet Viborg, Odense, Slagelse, Horsens, Sønderborg og Aalborg. 

 

Uanset om plejefamilier har lyst til et længerevarende uddannelsesforløb eller et kort pædagogisk AMU-forløb, er der masser af faglige muligheder både i Jylland, på Fyn og Sjælland.

 

Sammen med Professionshøjskolerne UC Syd, VIA har Plejefamiliernes Landsforening indgået et samarbejde for at styrke uddannelsen af plejefamilier.

 

Professionshøjskolernes uddannelser for plejefamilier går under betegnelsen PUP og er allerede meget populære hos både nye og erfarne plejefamilier.

 

Med den længerevarende deltidsuddannelse til plejefamilier med PUP er ambitionen at give særlige muligheder for fordybelse, bearbejdning og afprøvning af nyeste viden.

 

Meget stor interesse blandt plejefamilierne for kurser

På professionshøjskolen UC Syd i Kolding fremhæver uddannelseskonsulent Hildur Marianne Edelberg, at interessen for at uddanne sig er overvældende blandt plejefamilier.

 

“Det er fantastisk, at plejefamilierne er så ivrige for at uddanne sig og få større viden om, hvordan de bliver bedre plejeforældre. Det er helt tydeligt, at mange gerne vil have bedre forståelse for, hvorfor deres plejebørn reagerer, som de gør,” siger hun.

 

Hildur Marianne Edelberg fik en henvendelse fra Plejefamiliernes Landsforening for et par år siden, fordi foreningen savnede flere relevante uddannelsesmuligheder for deres medlemmer.

 

“Plejefamilierens Landsforening skubbede på og i 2017, gik vi gang med at udvikle den to-årige PUP-uddannelse. I 2018 udbød vi de første længerevarende uddannelsesforløb, og det kom helt bag på os på UC Syd og de andre skoler, hvor mange og hvor hurtigt folk meldte sig til,” pointerer hun og tilføjer, at der er 20 - 25 studerende på hvert hold.

 

Uddannelseskonsulenten oplever, at både de længerevarende kursusforløb og de korte to-dages kurser giver plejefamilierne stort udbytte.

 

“Kursisterne fortæller, at de får bedre relationer til deres plejebørn og ikke skælder så meget ud. Med mere faglig viden og pædagogisk indsigt får de flere redskaber til at håndtere sårbare børn. Det er en kæmpe gevinst for både plejefamilierne og børnene, at uddannelsesmulighederne er blevet bedre. Det har været en mangelvare tidligere kan vi se på den store interesse”, lyder det fra Hildur Marianne Edelberg fra Pædagogisk ArbejdsMarkedsUddannelser på UC Syd.

 

Kvalitetsstempel i hele landet

PUP-Uddannelsesforløbet er kompetencegivende i forhold til opgaven som plejeforælder. Samtidig betyder samarbejdet, at der udbydes en fælles national PUP-uddannelse over hele landet med et uddannelsesbevis, der kvalitetsstempler i hele landet.

 

Men der er også masser af muligheder for at komme på kortere pædagogiske AMU-uddannelser. De er tiltænkt de plejefamilier, der ikke har mulighed for at følge et længerevarende PUP-forløb.

 

Målgruppen er nye som erfarne plejefamilier, almene plejefamilier, forstærkede plejefamilier eller specialiserede plejefamilier, aflastningsfamilier, netværksplejeforældre og netværks-aflastningsfamilier.

 

HUSK, at du altid er velkommen til at kontakte Plejefamiliernes Landsforening for at få rådgivning om både det praktiske og uddannelsens indhold.

 

Læs mere om Korte Pædagogiske AMU-uddannelser målrettet plejefamilier

https://www.ucsyd.dk/files/inline-files/Korte%20pædagogiske%20AMU-uddannelser%20på%20UC%20SYD.pdf

 

Læs mere om PUP uddannelsens nye hold i Sønderborg og Odense

https://www.ucsyd.dk/files/inline-files/PUP%20Sønderborg%20og%20Odense%202020.pdf

 

Folder om PUP-uddannelsen

https://www.ucsyd.dk/files/inline-files/PUP%20Folder%202020.pdf

 

Dyk ned i uddannelseskatalog her:

https://www.ucsyd.dk/amu/uddannelser/uddannelseskatalog-plejefamilier

19. november 2019