logo-image
Så du siger inddragelse, det er da klart, men hvordan?

Hvordan sikrer vi inddragelse, høj professionalisme og et stærkt samarbejde hele vejen rundt? Det gør vi ved at sætte vores børn først. Læs her om Din Stemme og Projekt Netværk.

Vi sikrer inddragelse, høj professionalisme og et stærkt samarbejde hele vejen rundt ved at sætte vores børn først. Men det er lettere sagt end gjort. Hvor mange af os som plejefamilie har ikke oplevet, at

  • vores børn ikke er lykkes, fordi de ikke har fået de rette muligheder
  • vores børn enten er for gode eller for dårlige til at få den rette støtte
  • vores børn er blevet flyttet, fordi de havde en dårlig dag
  • vores børn bliver oversat af socialrådgiverne
  • vores statusskrivelser er et krav til kommunen, der ikke gavner børnene
  • børnenes forældre ikke forstår, hvad der sker, og modarbejder vores arbejde

Vi er som plejefamilie ansat til at løse opgaven, men hvilken opgave præcist? Skal vi være et nyt miljø for barnet? Skal vi behandle? Skal vi samarbejde med forældre? Skal vi samarbejde med socialrådgivere? Skal vi skrive om barnets liv?

Barnets stemme

Lige siden statsministerens nytårstale er inddragelse og barnets stemme blevet begreber, man møder over alt.

Bolden er kastet, og vi SKAL være med i spillet. Vi skal styrke vores børn og deres fremtid, og vi skal styrke vores faglighed og samarbejde med socialrådgivere. Vi er godt i gang, men vi er først lige begyndt.

Projekt Netværket er en succes

Projekt Netværket vokser, og med de succeser vi oplever, kan vi slet ikke få armene ned. 

Projekt Netværket påviser gang på gang sin ret og værdi. At se børnene tage ansvar og ejerskab over vigtige emner i deres liv, såsom når den biologiske mor er på Tinder, når socialrådgiveren endnu en gang ikke forstår, hvad det handler om, eller blot det at føle sig unormal. Det skaber værdi, udvikling og inddragelse.

Børnene får et fælles sprog, fælles afsæt og et fællesskab. Børnene bliver set, hørt og forstået og tager disse erfaringer med sig.

Samarbejde er vejen frem

Men hvordan sikrer vi som plejeforældre, at vores børn bliver mødt i skolen, af socialrådgiveren og i alle andre sammenhæng, hvor vi ikke er med? Hvordan sikrer vi, at socialrådgivere faktisk forstår vores børn og skaber den rette støtte for dem, så de udvikler sig og bryder statistikkerne?  Hvordan bliver vores børn toppen af isbjerget?

Der findes desværre ikke et endegyldigt svar. Men der findes muligheder, og en af de stærkeste muligheder er ved samarbejde med børnene, de unge, deres forældre og socialrådgiverne. Men hvordan samarbejder vi, når vi møder mistillid, modstand og misforståelser?
Det gør vi ved at tage en chance og se det hele på hovedet.

Din Stemme er vores stemme, og vi er Din Stemme

Vi er stødt på et helt unikt projekt, der har potentialet til at styrke samarbejdet hele vejen rundt og styrke vores børn, så de bliver set, hørt og forstået hver gang.

De værdier og principper, vi arbejder ud fra i Projekt Netværket og i PLF generelt, har vi set spejlet direkte i Din Stemme.

Din Stemme er skabt af en socialrådgiver og er limen, der binder alle sider af barnet sammen og sætter vores børn i centrum. Sikrer, at de er med hele vejen rundt.

Vi skal klædes på og lære at bruge Din Stemme, så vi skaber statusrapporter på baggrund af inddragelse, og så vi sikrer, at det er vores børn, der bliver arbejdet med og ikke om. De skal kunne genkende sig selv i alt fra samtale til skrivelse.

Vi skal skabe den røde tråd, fra styrket netværk, til livshistorie og til inddragelse, der virker. Så vi kan garantere et styrket samarbejde på alle fronter.

Deres fremtid er vores ansvar – og det ansvar tager vi.

FAKTABOX 1

Din Stemme

Et digitalt kommunikationsprogram, der sikrer, at børns inddrages i egen sag, kan bruges både af socialrådgivere og plejefamilier.

Du kan læse mere her

FAKTABOKS 2

Projekt Netværket

Netværksgrupper for anbragte børn og unge fra 8 – 17 år, børnene mødes hver 14. dag og hygger sig, snakker, leger og får nye venner.

http://projekt-netvaerket.dk/

24. september 2020

Tommy Vitcetz