logo-image
Plejefamilier under pres i Assens Kommune

Assens Kommune ville overgå til gennemsnitsmodellen og samtidig reducere vederlagene. Forløbet har været en belastning for mange plejefamilier, men mange har fået hjælp i PLF til forhandlinger.

Da KL meldte ud, at kommunerne burde overgå til gennemsnitsmodellen i honorering af plejefamilier, valgt en række kommuner samtidig at indlede en spareøvelse på området.

Det gælder blandt andet i Assens Kommune, hvor mange plejefamilier i 2019 blev forelagt nogle vurderinger, der indebar færre vederlag.

PLF tilbød alle familier bistand, og socialrådgiver Sandra Abild gik som konsulent for PLF ind og tilbød sin assistance til de berørte plejefamilier 

- Vi blev meget overraskede, og vi forstod ikke rigtig det valg, vi skulle træffe. Vi blev sat meget under pres, fortæller en anonym plejefar.

 

Tvunget til at vælge

Plejefamilien blev fra starten af stillet over for et valg: Vil I blive på den gamle ordning, eller vil I overgå til den nye efter gennemsnitsmodellen, hvor I så ikke længere skal forhandle vederlag?

- Det satte mange tanker i gang. Vi kunne ikke på forhånd få at vide, hvad det enkelte valg indebar, og hvad konsekvenserne var. Men da kommunen samtidig havde meldt ud, at de ville spare 1,4 millioner kroner, valgte vi at blive på den gamle ordning, fortæller plejefaren.

- Du ved, hvad du har, men ikke hvad du får. Så vi valgte at gå med den model, vi kendte, siger han.

 

Svære forhandlinger

PLF meldte hurtigt ud, at plejefamilierne i Assens Kommune kunne henvende sig og få hjælp, og det er denne plejefamilie glad for, at de gjorde.

- I sidste ende handler det jo om børn, man forsøger at hjælpe, så der er mange følelser på spil. Det gør det svært at føre sådan nogle hårde lønforhandlinger alene, når man er under pres, siger plejefaren.

Familien fik hjælp af socialrådgiver Sandra Abild, der gennemgik deres sag og deltog i forhandlingerne, der mundede ud i, at plejeforældrene gik nogle få vederlag ned på hvert af de 2 børn, de har i pleje.

- Da vi stod med det resultat, spurgte vi Assens Kommune, om det kunne konverteres til gennemsnitsmodellen, så vi slap for fremover at skulle forhandle én gang om året. Det afviste kommunen blankt og henviste til, at det ikke nødvendigvis ville give den samme honorering, siger plejefaren.

Plejefamilien oplevede i øvrigt forhandlingerne som meget kunstige, da alt foregik digitalt på grund af corona-epidemien. Men det gav dog også mulighed for at trykke på knappen og tage en pause, hvor man kunne drøfte noget internt. Det benyttede både familien og kommunen sig af.

 

Overvejede at stoppe

Kontrakter med ny aflønningsmodel. Forhandlingspres. Corona-epidemi. Hensynet til børnene. Presset på plejefamilien i Assens Kommune var stort i foråret 2020.

Selvom der var hjælp at hente fra Sandra Abild og PLF, og selvom flere plejefamilier dannede en styregruppe, der forsøgte at gå i dialog med kommunen, så var det som at kæmpe i modvind af orkanstyrke.

- Vores styregruppe gjorde et godt stykke arbejde, men de kom ikke igennem med meget over for kommunen. Og under normale omstændigheder kunne vi nok have fået den lokale presse til at interessere sig for sagen, men det var helt umuligt midt i forårets corona-krise, siger plejefaren.

Overvejede at sige stop

Der var også tidspunkter undervejs, hvor plejefamilien overvejede, om de skulle smide håndklædet i ringen og helt stoppe med at have plejebørn.

- Jeg overvejede, om vi skulle sige stop, og det gør jeg for så vidt stadigvæk. Lige nu er det svært at se frem til at skulle forhandle vilkår igen i foråret 2021, men så kommer jeg til at tænke på de børn, som har gjort små fremskridt her hos os, og så bliver jeg selvfølgelig meget i tvivl, siger plejemoren.

- Vi har jo nok ikke set det sidste til kommunens besparelser, så hvis jeg skal give et godt råd til andre, der kommer i samme situation, så er det dette: Tag imod og brug al den hjælp, du kan få, siger plejefaren. Han tilføjer, at det bedste vil være, hvis Folketinget vedtager nogle ordentlige vilkår for plejefamilier i hele landet.

Læs også: Nedgang i løn for 1 million kroner blev forhindret

https://plejefamilierne.dk/events/40122/40126  

19. november 2020

Brian Gronemann