Er dit plejebarn ekspert i sit eget liv?

På et af møderne var gruppe på besøg hos socialborgmester Mia Nygaard på Københavns Rådhus.

De Anbragtes Vilkår (DAV) har en ekspertgruppe af anbragte i alderen 12-17 år. DAV søger flere medlemmer til gruppen. Måske er det noget for dit plejebarn.

Ekspertviden om, hvordan der er at være anbragt i dag, kan give beslutningstagerne en større indsigt.

Det er baggrunden for, at DAV for godt et år siden nedsatte en ekspertgruppe af anbragte unge i alderen 12 til 17 år.

Ud over at hjælpe med til at styrke anbringelsesområdet og kvalificere arbejdet, kan deltagelsen i ekspertgruppen også styrke den unge selv og give ham eller hende værdifulde kompetencer.

 

Bliver set og hørt

- I gruppen får de unge mulighed for at fortælle om egne oplevelser, høre hvad andre oplever og mener og bruge disse erfaringer til at gøre en forskel for andre. Den enkelte unge vil føle sig set og hørt, og det er værdifuldt for alle unge, men især for anbragte børn, der let kan føle sig som en brik i anbringelsessystemet, siger Inger Winther Johannsen, der er sekretariatsleder i De Anbragtes Vilkår.

- Vi har et fagligt og sjovt indhold på hvert møde. Vi har f.eks. besøgt Københavns socialborgmester og været hos Nordisk film. Så ud over snakken med hinanden om forskellige emner, får de unge også en indsigt i det sted, vi besøger

- Og så er det vigtigt at understrege, at selv om der ofte tales om alvorlige ting, så er der også meget sjov og ballade. Der bliver grinet meget, og det er nødvendigt at have en afslappet atmosfære, som den enkelte føler sig tryg i.

 

Sammen med tidligere anbragte

På hvert møde, som er på 4 timer, er der 3 tidligere anbragte, der arbejder som frivillige.

- Det giver et helt særligt rum, hvor alle på nær mig selv har anbringelsesbaggrund. Det styrker tilliden og troværdigheden, siger Inger Winther Johannsen.

Der er 4-6 møder om året. De unge får transport og evt. overnatning betalt, og hvis de har behov for at have en voksen med, så betaler DAV også for den voksne. Som alt andet har gruppen været Corona-ramt, men holder fysiske møder, så snart det er muligt.

 

Forskellige emner på programmet

DAV forsøger at gøre møderne aktuelle ved at tage noget op, som bliver drøftet eller besluttet.

- I øjeblikket kan det være noget om forslaget til Barnets Lov. Det kan også være noget, der sker i kommunerne. Det er interessant at høre deres mening, for de har nogle andre perspektiver på tingene, end de voksne har, siger DAV’s sekretariatsleder.

- Nogle emner kan måske virke lidt teoretiske for den aldersgruppe, men det er altid godt at tale om, hvad man synes om en bestemt beslutning. Vi stiller spørgsmålet sådan, at emnet bliver konkret. Og så skal man jo huske, at politiske beslutninger resulterer i noget, der har konsekvens for andre. Så det er absolut meget værdifuldt at høre deres diskussion.

 

Her kan du se mere om ekspertgruppen

Her er et link til mere information
https://9f276bc6-3325-4f45-946e-81ef2bb0cabf.filesusr.com/ugd/dbcee1_c9ed4c23c1234a7287845310f7c4c3c7.pdf?index=true

Se en video, hvor Leika, som er frivillig og tidligere anbragt, fortæller om gruppen.

https://www.instagram.com/p/CJYMJRXhQoS/

 

Sådan kommer I med i ekspertgruppen

Hvis I har et plejebarn, som er interesseret, så skriv til Inger på inger@deanbragtesvilkar.dk eller ring til hende på 22 71 06 25.

 

Faktaboks

Sådan fungerer ekspertgruppen

  • Ekspertgruppen er nedsat af De Anbragtes Vilkår
  • Der er 8-14 unge med til hvert møde
  • De unge er i alderen 12-17 år
  • Der er 4-6 møder om året.
  • Mødet varer 4 timer og er både et fagligt og socialt møde
  • De unge får frokost og kørsel betalt, evt. også voksenledsager
  • Alt, hvad der foregår i gruppen, er fortroligt

Gruppen er for anbragte børn på institution eller i plejefamilie

23. februar 2021

Karin Skolnik