Måske er vi kommet tættere på en overenskomst for plejefamilier

Bolden er giver op, og måske er PLF kommet tættere på en overenskomst

PLF har sendt et krav til KL om en overenskomst. SL mener, at deres hovedaftale dækker hele området, men plejefamilierne er ikke nævnt. Udspillet ”Børnene Først” beskriver en plejefamiliereform. Måske er vi nu tættere på en overenskomst for plejefamilier, siger formand Thomas Vorre.

Kære plejefamilier. I har tidligere fået en videohilsen, hvor jeg fortæller, at vi ville sende et formelt krav om overenskomst til KL.

Forinden havde jeg skrevet til Benny Andersen fra SL, om han kunne tænke sig at sende kravet sammen med os. Svaret var desværre meget tydeligt. Han ønsker ikke at indgå et samarbejde for at fremstå styrket.

Benny svarer følgende: ”Men det korte af det lange er, at vores hovedaftale dækker hele vores arbejdsområde herunder familieplejeområdet. Derfor er det Socialpædagogerne der alene forhandler overenskomst på famlieplejeområdet. Så vores svar fra tidligere er fortsat gældende.”

 

Hovedaftalen dækker ikke plejefamilierne

Den hovedaftale med KL, som SL har, dækker desværre ikke andet end det område, som SL allerede har lavet overenskomster med. Derfor dækker den ikke vores faggruppe. Familieplejere eller plejefamilier, som vi og det offentlige Danmark ynder at kalde vores faggruppe, er ikke nævnt med ét ord i SL’s hovedaftale.

Den 20. januar 2021 sendte vi derfor vores krav uden en fælles anmodning, men dog altid med en dør åben til at indgå en fælles overenskomst med SL.

 

Vi er betænkelig ved, at døgninstitutioner skal lede plejefamilier

Vi ved fra tidligere dialoger med SL, at man her ser med meget stor velvilje på en model, hvor døgninstitutioner skal være ledelsessegment for plejefamilierne.

Vores bekymring for den model er, at døgninstitutioner har en anden kultur for anbringelser og flytninger af anbragte børn. Det tror vi i PLF ikke er godt for børn. Desuden ville der let opstå inhabilitet med hensyn til beslutning om flytning fra familie til døgninstitution, fordi det ville have økonomisk fordel for socialpædagoger.

 

Måske har virkeligheden overhalet os

Nu kan det være, at virkeligheden overhaler os, fordi regeringens udspil ”Børnene Først”, har taget højde for manglende ensartethed og retssikkerhed for plejefamilier.

I udspillet beskrives en plejefamiliereform, som dog ikke er beskrevet i mere tydelige termer end et behov for ensartede lønninger mellem kommunerne og et behov for at kunne rekruttere plejefamilier i fremtiden.

Men med udgangspunkt i regeringens udspil på plejefamilieområdet kan vi håbe på, at presset på KL bliver så stort, at resultatet kan blive en overenskomst.

23. februar 2021