Ferie, ferie, ferie eller?

foto; shuttelstock

Skrevet af PLF

juni 21, 2022

Sommerferien står for døren, og der skal hygges, slappes af, spises is og måske drikkes en drink.

Hvordan gør vi det, når vi har vores arbejde med på ferie?

Få gode råd fra PLF

Hverdagen i plejefamilier er ofte meget struktureret, da det virker bedst for plejebørnene. Struktur og faste rammer skaber ro i barnet og dermed også i familien.

Det er vigtigt, at vi forsøger at skabe den samme ro i vores ferie, da det gerne skulle være ferie for både voksne og børn. Dette er i sig selv noget af en opgave, da de fysiske rammer ofte er anderledes. Måske holdes ferien i sommerhus, på camping eller i udlandet, og det er uvant for barnet.

Grundig forberedelse lønner sig

Vi plejeforældre skal HUSKE, at ferien også er vores ferie.

Derfor skal vi sikre os

  • at der ikke er planlagte samvær med børnenes forældre og øvrige netværk i ferien.
  • at møder med kommunen/samarbejdspartner planlægges uden for ferien.

Holder I ferie i udlandet, så huske at medbringe

  • rejsedokument, som giver lov til at rejse med plejebarnet (skal rekvireres hos socialrådgiver).
  • barnets pas
  • barnets blå sygesikringsbevis (socialrådgiver kan rekvirere det hos Udbetaling Danmark).

Forbered plejebarnet grundigt på ferien

Når ferien er planlagt, er det en fordel at forberede plejebarnet grundigt og gerne visuelt, da det for de fleste børn bliver nemmere at forstå. Det kunne være at vise billeder og film af det sted, hvor I skal holde ferie. For eksempel billeder af sommerhuset, campingpladsen, flyet osv.

Involver barnet i planlægningen. Fortæl om stedet, og er barnet til det, kan I måske sammen lave en planche med billeder eller tegninger.

Lav den vante struktur om til feriestruktur

For at få skabt lidt tiltrængt ”voksen-tid” i ferien, kan I lave den vante struktur om til ”feriestruktur”. Det kan I eventuelt gøre ved at

  • lave en visuel plan over dagens opgaver og pauser, eventuelt med tegninger eller piktogrammer. Gennemgå dagen med barnet, så barnet kender dagen.
  • lave pauseposer – små poser med noget i, som barnet selv kan underholde sig med, for eksempel perler, Lego, magneter, papir, bøger, Anders And blade og tusser osv.
  • give barnet mere tid med IPad eller mobiltelefonen. Til de børn, der ikke kan klokken eller ingen tidsfornemmelse har, er det en fordel at have en ”Time Timer” eller et ”æggeur” med. Barnet kan så visuelt se, hvornår pausen slutter.

Husk, at ”voksen-tid” giver energi til dagen.

Bestyrelsen i PLF ønsker jer alle en rigtig god ferie.