Barnets Lov har givet børnene flere rettigheder, blandt andet i forhold til partsbeføjelser. Men kommunerne vil tolke loven forskelligt, og derfor vil PLF holde et vågent øje med kommunernes ansvar for at fortælle om og understøtte plejebørn i deres rettigheder.
Partsstatus for børn er rykket fra 12 til 10 år. Dermed får børn på 10 og opefter mulighed for at få indsigt i sin sag og de afgørelser, der er truffet. Desuden har de også ret til at klage over en afgørelse.
Men det er naturligvis afgørende, at børnene oplyses og støttes i deres rettigheder, og faktisk er der er hel del rettigheder, som følger med dette, og disse rettigheder kan du se længere nede i artiklen.
Hvad betyder partsstatus?
Partsstatus anvendes i forvaltningsretten. Den, der har part i en sag, har partstatus. Det er typisk en borger eller en juridisk person, som har en konkret væsentlig, direkte og individuel interesse i sagen.
Når vi normalt taler om partsbeføjelser, betyder det, at man har:
- retten til partshøring
- retten til begrundelse
- retten til at klage over en afgørelse
- retten til partsaktindsigt
- retten til partsrepræsentation
- retten til at klage over sagsbehandlingsfejl
Hvad betyder partsbeføjelsen konkret for vores plejebørn fra 10 år?
Hensigten med Barnets Lov er at give barnet en tidligere og større mulighed for at få indsigt i de afgørelser, der træffes i dets sag, og også at klage over afgørelser.
Fremover har plejebarnet partsbeføjelse i forhold til disse områder i barnets liv:
- §32 – stk.1.: støtteophold i en plejefamilie
- § 39: børn og Unge pålæg – når børn og unge viser en negativ adfærd eller adfærdsproblemer i en sådan grad, at det kan sætte barnets/unges udvikling i fare, og når der vurderes, at frivilligt samarbejde med barnet eller den ung ikke er tilstrækkeligt
- § 46 anbringelse uden for hjemmet med samtykke
- § 52: kommunalbestyrelsens valg af anbringelsessted
- § 97: ændring af anbringelsessted
- § 100: hjemgivelse og hjemgivelsesperioden
- § 104: samvær og kontakt med den biologiske familie
- § 114: ungestøtte – støtteforanstaltninger i anbringelsen til børn og unge
- § 115: fast kontaktperson til unge, lige inden de bliver 18 og frem til 23 år
- §116: indsatser kan genetableres, når den unge fortryder at have tidligere afvist indsatser
- §120: døgnophold i plejefamilie for unge med varig og betydelig nedsat funktionsevne kan kommunalbestyrelsen afgøre inden 18-års fødselsdag, at anbringelsen opretholdes.
- §142, §143, 146,147, 148: børne og unge-udvalgets afgørelser i forhold til forskellige aspekter i sårbare børns eller den unge liv.
Meget afhænger af kommunernes udlægning af loven
Hvorvidt Barnets Lov sikrer plejebarnets rettigheder, er afhængig af, om plejebarnet kan udnytte sine partsbeføjelser i egen sag, og om plejebarnet har mulighed for at klage og gør indsigelse i de afgørelser, der er bleven truffen. Dette er i høj grad afhængig af kommunens udlægning og håndtering af Barnets Lov.
I PLF oplever vi allerede nu, at kommuner fortolker Barnets Lov forskelligt, og vi har en øget opmærksomhed på, hvordan kommunerne kommer til at fortælle om og understøtte plejebørn i deres rettigheder.
Hvis I som plejefamilie oplever, at plejebarnet ikke bliver hørt i sine klager, må I meget gerne kontakte os i PLF.