Ferietid, kvalitetstid med familien, ro på nervesystem og fokus på relationerne

sommerferie

Skrevet af PLF

juni 13, 2024

  • Ifølge Danmarks statistik er en familie: En familie består af en eller flere personer, der bor på den samme adresse og har visse indbyrdes relationer. En familie kan bestå af en enlig eller et par med eller uden hjemmeboende børn under 25 år.

  • Wikipedia beskriver familien som: I nogle kulturer er familien først og fremmest en kernefamilie bestående af en mand og en kvinde og deres fælles børn. I mange samfund er familien først og fremmest en husstand eller “udvidet familie” med flere generationer og flere par med deres børn.

  • A family is a group of two or more people who define themselves as related by blood, marriage or some other bond”! (Sarkisian.N “Defining Family”) Family consists of the people who support and love you, and the people you can confide in and trust.

Er det ikke tid til, at vi lige får lidt ord på, hvorfor ferie er vigtigt, både for os voksne, vores børn og os alle som familie:

 

Her er lidt ideer til hvordan vi får en god ferie sammen.

 

Mening med at afholde ferie handler i allerhøjeste grad om, at vi afholder ferie med dem som vi elsker, har bånd og tilknytning til.

De kloge hoveder pointere; »Når vi holder ferie, kommer der ro på nervesystemet. Vi når at restituere kroppen og psyken, når vi slapper af og ikke skal en hel masse,« forklarer familiepsykolog og forfatter Charlotte Bjerregaard fra Familiepsykologisk Praksis

Lad os tilgive kommunerne en stund for, at de ikke overholder vores ferierettigheder, og lad os så give den gas med at komme afsted på FERIE.

FERIEN starter allerede ved planlægningen.

Inddrag hele familien i ”hvor rejsen går hen”. Tal om det, kom med ideer, få sået en masse frø som I sammen kan vande længe inden, at ferien står for døren. Børn har godt af, at kunne glæde sig og at kunne behovsudsætte. Er der noget sindet har godt af, er det at vide, hvor skal vi hen og hvad der skal ske. Hvis der er ro på de voksne i processen, smitter vores nervesystem af på de små poder.

Lav jeres research på forkant.

Kom afsted forberedt: Hvor skal vi bo, hvad kan vi lave, hvordan kommer vi fra A til B. Hvad ønsker de forskellige i familien at opleve, at spise og hvornår slapper vi alle af. Få sat nogle rammer alle kan være i. Ferien er for alle. Lav aftaler og få sat struktur på. Hvis børn/unge har brug for struktur hjemme, så følger aben i aller højeste grad med på turen.

Forbered, forbered & forbered.

Lufthavne er hektiske, men alle måder at rejse på, kan enhver til at ønske, at rejsen aldrig var købt, at vi var blevet hjemme og meget mere. Husk nu billetter, pas, tasker og kufferter. Hav nu god tid. Kom ud af huset uden stress. Det er nok så meget sagt, men jo mere forberedt og planlagt, jo mindre bliver udfordringerne som kommer. Husk at få grinet af jer alle sammen når I render forvirret rundt inden afrejse. Det kan godt se ret komisk ud, når familien skal på tur og alle ska ud af huset. nu pakket lidt godt til rejsen. Spil, underholdning, tegneting etc. 3, 4, 5 eller flere timer trang plads kan selv den bedste til at kede sig. Måske det er en morgenflyver, alle er udhvilet, og er det sgu ærgerligt hvis der intet er at give sig til.

On the spot – Connect or reconnect med hinanden.

Så er der ferie. På med solcremen. Jo højere solfaktor jo sejere er vi alle sammen. På med Ja-hatten. Alle burde være glade – specielt hvis vi har forventningsafstemt hjemmefra. Hvis alle ved, at i dag er pool dag, så er det jo det det er. Nogle er glade og andre afventer måske på dagen efter, hvor der er planlagt sightseeing. Men de skuffede miner kan pakkes væk, for vi har taget hensyn til hinanden og tingene er afstemt. Det er ferie for alle. Lad os glædes over, når de små har det sjovt, når de større falder i snak med andre, og når vi giver plads til hinanden. Husk at lad værre med, at pak ”kommunen og svigermor” med i kufferten. Lad dem blive hjemme 😉 Hos os er der aftaler omkring mobil og ipad. Hvornår tjekker vi alle ud, og hvornår connecter vi med hinanden. Det sidste skulle der meget gerne være langt mere af, end det modsatte. Det er det som bygger stærke relationer og skaber fælles minder.

Intet varer evigt – og måske godt det samme.

…. Men gode ferier kommer ikke skidt tilbage. De skaber grobund for, at vi vil ha’ mere, at vi knytter stærkere bånd, og i sidste ende faktisk også oplever, at det at komme væk fra dagligdagens trummerum de kan noget…. Også selvom vi kan tænke, at vi har ”arbejdet med på ferie” <3  Så på med JA-HATTEN – Sommeren står for døren.

God ferie og god sommer.

Alle fortjener en god ferie.