Det er vigtigt, at vi som plejefamilie kender til de situationer, hvor barnet bruger aggressiv adfærd og trusler for at beskytte sig selv mod handlinger, som barnet oplever som indblanding eller farlig.
De fleste af os plejefamilier kender godt et liv med plejebørn, der udviser voldelige adfærd, der truer verbalt andre i plejefamilien på livet, der truer med at ødelægge ejendele og ting, trusler, der vedrører nærtstående familie og venner.
Vi oplever også truende adfærd, hvor vi ser på plejebarnets knytnæver, hvor plejebarnet truer med genstande, der kan gøre skade, eller hvor plejebarnet stiller sig i vejen, laver fingertegn på at skyde en eller skære halsen over.
Baggrundsforståelse
Plejebørn har ofte udviklet et overlevelsessystem for at kunne håndtere og overleve hverdagen i deres biologiske familie.
Helt almindelige situationer kan sætte plejebarnets alarmsystem i gang, og barnet oplever situationen som truende eller livsfarlig, hvor barnet tager vare på sig selv ved at reagere aggressivt og truende.
Reagerer plejebarnet i plejefamilien aggressivt og truende, kan der tales om stressbetingede beskyttelseshandlinger, som er et tydelige tegn på, at barnet er overbelastet og derfor ikke formår at håndtere situationen på anden måde.
Er et plejebarn meget truende, har plejebarnet mange svære belastningsfaktorer med sig.
Et plejebarn, der konstant truer og reagerer aggressiv, er svært belastende for alle familiemedlemmerne i plejefamilien. Der skal derfor skaffes hjælp til familien og plejebarnet
Det er vigtigt, at vi som plejefamilie kender til de situationer, hvor barnet bruger aggressiv adfærd og trusler for at beskytte sig selv mod handlinger, som barnet oplever som indblanding eller farlig.
Advarselstegn
Hvordan kan man forbygge situationer, der kan føre til trusler og aggressiv adfærd?
- stor indre uro,
- stor talestrøm,
- humørsvingninger
- flabet sprog
kan være de første tegn på overbelastning.
Forebyggelse
Hvordan kan du som plejefamilie forbygge situationen, der kunne føre til trusler og vold?
Vigtige råd:
Graden af belastningsfaktorer, som plejebarnet har med sig, kræver:
- et roligt og afdæmpet miljø uden for store følelsesmæssige svingninger hos plejeforældrene.
- at identificere de situationer, der kan trigger plejebarnets alarmsystem og beskyttelsesmekanismer
- at arbejde med rutiner og klare anvisninger for, hvordan du vil have, at plejebarnet mestrer situationen
- få ord
- klare og tydelige rammer i jeres hjem
- at arbejde ud fra at holde barnet i low arousel, det vil sige, at vi – som de voksne – skal sikre, at barnet kan leve op til de krav og forventninger, hverdagen stiller dem
Håndteringsteknikker
Hvad kan du gøre, når barnet truer eller er aggressivt?
- acceptere vreden
- nedbringe risikoen for fysisk konflikt ved at give plads
- hjælpe med at sætte ord på
- undlade at tage konflikter op, mens vreden er i udbrud
- spørge dit plejebarn, hvordan du kan hjælpe bedst, når han/hun føler sig presset
- sætter du ord på efterfølgende, hvad det gør ved dig, at du bliver truet med aggressiv adfærd
- sammen med barnet finde ud af, hvordan I sammen kan takle barnets vrede og angst
Ressourcer og støtte
Er jeres liv som plejefamilie præget af daglige trusler og aggressiv adfærd fra et plejebarn, har I brug for professionel hjælp.
Plejebarnet har stærke belastningsfaktorer med sig, som gør det vanskeligt for alle i familien at trives.
I PLF anbefaler vi, at I dokumenterer jeres dagligdag, jeres tiltag, barnets reaktioner og skal have specialiseret supervision.
Vores hjem er vores arbejdsplads, og det er afgørende vigtigt for, at vi kan holde til vores arbejde ved, at kommunen støtter op med specialiseret supervision og traumabehandling eller andre behandlingsforløb for plejebarnet.
Få rådgivning og støtte
Vi må ikke undervurdere, hvad trusler om vold og aggressiv adfærd fra et plejebarn betyder for os som plejefamilier, vores psykiske arbejdsmiljø, vores ægteskab og trivsel for de andre plejebørn og familiemedlemmer.
Desværre oplever vi i PLF, at flere og flere medlemmer har været nødt til at give op på grund af manglende forståelse, støtte og hjælp fra kommunens side.
Kontakt PLF og få rådgivning eller brug vores netværksgrupper og tal om det!