En del plejefamilier oplever, at deres plejebarn skader sig selv.
Det kan være svært at håndtere, og derfor sætter vi fokus på det her i nyhedsbrevet.
Det kan være svært for os plejeforældre at have et plejebarn, der har det psykisk meget svært, som mistrives og skader sig selv. Det kan også føles som et tungt ansvar at støtte og hjælpe et plejebarn eller en ung med store psykiske problemer. Man kan være i tvivl om, hvor meget ansvar man som plejefamilie kan og skal tage for plejebarnet, når der også er den biologiske familie og kommunen.
Mange gange kan det være vanskeligt at forstå, hvad der foregår i barnet, og hvorfor barnet eller den unge har det dårligt, især når man ikke har haft barnet i sit hjem fra barnet var helt lille.
Derfor sætter vi fokus selvskade, og hvordan du som plejefamilie kan få hjælp.
Hvad er selvskadende adfærd?
Selvskadende adfærd er komplekst og derfor kan der ofte ikke findes en entydig forklaring.
Udløsende faktorer for plejebørn kan være: Traumer i barndommen, som omfatter omsorgssvigt, seksuelle overgreb, vold og andre overgreb. Mobning, ensomhed og mistrivsel ses også som risikofaktorer for selvskadende adfærd.
Foreningen for spiseforstyrrelser og selvskade definerer selvskade sådan her:
Selvskade defineres som en bevidst, tilsigtet handling, der er rette direkte mod kroppen, og som medfører direkte fysiske skader for at lindre negative følelser uden intention om selvmord.
Den selvskadende handling skal være direkte, skal foregå for en kort og afgrænset periode, og den der påfører skaden, er helt bevidst om, at kroppen tilføres en skade.
Selvskadende adfærd kan være: At skære, at kradse, at brænde, at bide og at slå sig selv. Eller mere tvangsprægede metoder som at pille slem i sår eller hive hår ud af hoved.
Forskellige former for selvskade
Man skelner mellem forskellige typer af selvskade:
- Den alvorlige selvskade er den mest voldsomme form for selvskade. Selvskaden er typisk forbundet med psykotiske lidelser.
- Den stereotype selvskade er ofte en gentagende og monoton form for selvskade som for eksempel banke hovedet i en væg. I modsætning til de andre former for typer af selvskade forekommer denne, mens andre personer er til stede. Denne form ses ofte i forbindelse med retarderede og institutionaliserede børn, hos børn med autisme eller hos børn med Tourettes syndrom.
- Den moderate selvskade: som kendetegnes ved overfladiske skader på kroppen som ved for eksempel cutting og brændemærker. Det er den mest udbredte form af selvskadehandling, den kan være impulsiv og tvangsmæssigt.
Der findes flere typer selvskade. Det kan du læse om hos Foreningen for spiseforstyrrelser og selvskade.
Foreningen for spiseforstyrrelser og selvskade
Du kan altid både som pårørende og som ung kontakte rådgivningen på: telefon 70101818
Der er også en brevkasse på foreningens hjemmeside.
Foreningen kan også vejlede om, hvordan du kan kommunikere med plejebarnet, dens familie og kommunen om plejebarnets selvskadende adfærd, og hvordan indsatsen og hjælpen kan se ud.