Vi nærmer os juleferie og årsskiftet. Har du styr på feriereglerne?

Plejefamilier er omfattet ferieloven som alle andre lønmodtagere i Danmark.

Men hvad betyder det konkret?

Du får reglerne her.

Som plejefamilie har du ret til at holde 5 ugers ferie årligt. Du optjener hver måned 2,08 dages ferie.

Din ferie optjener du fra den 1. september til den 31. august. Den optjente ferie kan du afvikle fra den 1. september til den 31. december året efter. Det vil sige, at du har 16 måneder til at holde din ferie.

De allerfleste plejefamilier holder ferie med deres plejebørn. Plejefamilien får løn og ferietillæg på 1% af lønnen. Ferietillægget udbetales i maj og august.

De allerfleste kommuner varsler plejefamiliernes 5 ugers ferie i vinterferien, efterårsferien og 3 sammenhængende uger i sommerferien. Kommunernes varsling af ferie kommer typisk i slutningen eller i starten af året.

Det er også her, kommunen skal høre plejefamilien om ferieønsker og ønske om aflastning. Det betyder, at den enkelte kommune skal spørge hver enkel plejefamilie om ferieønsker og behov for at holde ferie uden plejebarnet.

Husk at have dokumentation på de aftaler, der vedrører din ferie

Det er vigtigt, du kan dokumentere, at du har orienteret kommunen om dine ferieønsker og din ferieplanlægning. Det gælder selvfølgelig også, hvis du har behov for aflastning i din ferie.

Du skal være i dialog om dette i god tid, især når dine ferieønsker ligger uden for kommunens varslede uger, og hvis du har behov for aflastning. Gør det gerne lige, når kommunen varsler sin ferie eller senest 6 måneder inden dit eventuelle ønske om aflastning skal blive konkret.

Ønsker du at få udbetalt din 5. ferieuge, skal du huske at orientere om dette på skrift.

Kan jeg overføre ferie til næste ferieår?

Ferieloven giver dig også mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at ferie du har optjent ud over 20 dage, kan overføres til næste ferieår.

Det er meget vigtigt at have skriftlige aftaler med kommunen for at undgå misforståelser, eller hvis kommunen har svært ved at huske, hvad der er aftalt med dig.

Hvornår er jeg ferieforhindret?

For dig som plejefamilie gælder de almindelige regler for feriehindring, som du kan finde under borger.dk. Søg på ’forhindret i at holde ferie’. Derudover kan også plejebarnets forhold være en feriehindring, for eksempel hvis plejebarnet er alvorlig sygt, eller hvis plejebarnet eller den unge er meget belastet og ikke kan forlade plejefamiliens hjem.

Du skal ikke stå til rådighed for kommunen i din ferie

Som plejefamilie skal du være opmærksom på, at du i din ferie ikke står til rådighed for kommunen. Der må ikke planlægges møder, samvær, status eller opkald.

Hvis kommunen pålægger dig møder, samvær eller adresserer vigtig post til dig (for eksempel vigtige afgørelser i forhold til din ansættelse), skal kommunen gøres opmærksom på, at du ikke kan holde din ferie som planlagt og derfor skal have erstatningsferie.

Hvad, hvis jeg bliver syg før min planlagte ferie

Bliver du syg, før din ferie starter, skal du have mulighed for at holde ferie på et andet tidspunkt. Du skal melde dig syg ved din kommune. Kommunen skal følge de generelle regler for din sygemelding. Bliver du rask inden din planlagte ferie slutter, skal du melde dig rask og fortælle, om du vil holde resten af din ferie.

Hvad, hvis jeg bliver syg under min ferie?

Bliver du syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie. Du får dog ikke erstattet de første 5. sygedage.

Husk, at du skal melde dig syg med det samme og have lægelig dokumentation, også for de første 5 sygedage.

Lægeerklæringen skal du ofte selv betale. Bliver du rask, skal du fortælle din kommune, om du vil holde resten af din ferie.

Kan jeg miste min ferie?

Du risikerer at miste din ferie, hvis du ikke holder den inden for ferieperioden. Hvis du vil undgå dette, skal du have aftalt med din kommune, at du må overføre din ferie på grund af for eksempel sygdom eller barsel.

Når du stopper som plejefamilie?

Ferie, som du ikke har nået at holde, inden du ophører som plejefamilie, skal kommunen overføre til din feriekonto som minimum for den sidste måned, du har været ansat.

Hvis du ved, at du har en anbringelse, der stopper, inden du kan nå at holde din ferie, og kommunen har varslet opsigelsen uden din indsigelse, kan kommunen fratrække de uger som afholdt ferie.

Derfor er det vigtigt, at du laver aftaler om at få dine feriepenge udbetalt.