Hjerteskærende sag ryster plejefamiliernes fagforening: Nu må kommunerne stoppe med at fjerne plejebørn uden varsel

Skrevet af PLF

august 15, 2023

Pressemeddelelse: Plejefamilier boykotter en ny kommune, der har fjernet anbragt barn uden varsel (Clean cut), og hvor der er alvorlige mangler i sagsbehandlingen.

I sidste uge blev et anbragt barn under to år fjernet fra sin plejefamilie uden varsel. Plejefamilien var få dage forinden indkaldt til møde en eftermiddag med familieplejekonsulenten og andre fagpersoner i Nordfyns kommune, der har haft anbragt den lille dreng hos familien, siden han var få dage gammel.

Mens drengen sov i barnevognen, ankom en pædagog for at passe ham. Det undrede plejeforældrene, der altid har haft drengen med til møder, fordi han har nogle udfordringer og er mest tryg ved dem. Kort efter mødets start meddelte kommunens anbringelsesteam, at de har besluttet at opsige plejefamilien og omgående fjerne barnet. Begrundelsen er blandt andet, at barnet ikke udvikler sig alderssvarende, og at plejefamilien har udvist omsorgssvigt.

Plejefamilien, der har andre anbragte børn i trivsel, bliver chokerede. De er helt uforstående overfor beslutningen og har ikke haft nogen anelse om det drastiske skridt fra kommunens side. Blandt andet har familien netop haft plejebarnet med på sommerferie med kommunens samtykke.

Efter mødet får plejeforældrene mulighed for ganske kort at sige farvel til plejebarnet, der samme eftermiddag bliver anbragt hos en ny og fremmed plejefamilie.

Formand for Plejefamiliernes Landsforening, PLF, Inge Neander, er rystet over, hvordan Nordfyns Kommune brat og brutalt fjerner anbragte børn uden troværdig faglig begrundelse.

”I den konkrete sag er der begået adskillige juridiske fejl, der alle er yderst kritisable. Blandt andet har skift til ny plejefamilie ikke været til høring hos de biologiske forældre, ligesom tilsyn og handleplanen ikke er udført og opdateret. Men en ting er jura, noget andet er de menneskelige konsekvenser for både plejebarnet og plejefamilien,” siger hun.

”Desværre står den ulykkelige sag fra Fyn ikke alene. Derfor er vi nødt til at have socialministeren på banen og få kommunernes svigt af både plejebørn og plejefamilier stoppet en gang for alle. Allerede i dag er der mangel på plejefamilier, og med sådan en fremfærd fra en kommunal arbejdsgiver kan jeg frygte, at det bliver endnu sværere at rekruttere nye plejefamilier i fremtiden,” siger Inge Neander.

Formanden for godt 1.100 danske plejefamilier fremhæver, at børn, der bliver fjernet fra deres trygge og velkendte rammer og anbragt i en fremmed familie, risikerer at blive psykisk skadede og få livslange traumer. Derudover rammer det plejefamilierne hårdt, fordi de på samme tid får en fyreseddel og mister kontakten til et plejebarn, som de holder af og gerne vil støtte i sin fortsatte udvikling.

”Det er utilgiveligt at flytte børn på den måde i Danmark i 2023. Nu har vi orienteret både socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil og medlemmerne af Folketingets socialudvalg om den ulykkelige sag fra Nordfyns Kommune. Vi mangler politisk handling på anbringelsesområdet for at forebygge, at det sker igen,” siger Inge Neander.

I foråret besluttede Plejefamiliernes fagforening at indlede en boykot af en håndfuld kommuner, der enten flytter anbragte børn uden varsel, det såkaldte ’Clean cut’, eller har en yderst vilkårlig og mangelfuld sagsbehandling på anbringelsesområdet.

”Det er yderst beklageligt, at Nordfyns kommune nu kommer på vores røde liste over kommuner, der flytter anbragte børn væk fra deres plejefamilier uden den fornødne faglige hensyntagen til børnene,” siger hun.

Også Randers, Morsø, Norddjurs, Jammerbugt og Assens kommuner er omfattet af en boykot fra plejefamiliernes fagforening. Det betyder blandt andet, at PLF ikke kan anbefale deres medlemmer at indgå nye kontrakter om plejebørn fra de pågældende kommuner.

”Heldigvis har vi et udmærket samarbejde med flertallet af danske kommuner. Det er til gavn for de børn og unge, der har brug for stabile anbringelser i gode plejefamilier. Men seks røde kommuner, der i vores perspektiv overtræder børnenes rettigheder, er seks for mange,” siger Inge Neander.

Cirka 13.500 børn og unge er i dsag anbragt udenfor hjemmet, hvoraf mere end halvdelen er anbragt i landets godt 6.000 netværks- og plejefamilier.

Kontakt: Formand for Plejefamiliernes Landsforening Inge Neander, mobil 26742810