Juristen melder ud ang. Plejefamiliers ret til ferie

Skrevet af PLF

september 26, 2024

Plejefamilier har den samme ret til 5 ugers ferie årligt, som alle andre lønmodtagere i Danmark. Da der ikke er overenskomst på området, er der ikke ret til den 6. uges ferie.

Du optjener ferie i løbet af ferie åretferie året, der strækker sig over 12 måneder, fra den 1. september til den 31. august året efter. Ferieafholdelsesperioden strækker sig fra 1. september til 31. december året efter, dvs. en periode på 16 måneder.

Som udgangspunkt afholder plejefamilie ferie med løn. Når man afholder ferie med løn, udbetales der udover lønnen et ferietillæg på 1% af lønnen, som fordeles over 2 udbetalinger i maj og august.

PLF anbefaler, at du stiller krav om at få feriepenge overført til feriekonto (feriegodtgørelse) i stedet
for at få ferie med løn.

Med pengene på feriekonto bliver plejefamilien den der har styr på sine feriepenge, og kan forlange, at kommunen ikke fratrækker vederlag i de perioder hvor der er varslet ferie, men hvor der ikke er aflastning.

Dermed står du ligeledes bedre ved ophør af opgave, samt ved udbetaling af 5. ferieuge.

Varsling af ferie

De fleste kommuner varsler i starten af året, samtlige 5 ugers ferie afviklet i skolernes ferieperioder, dvs. vinterferie i uge 7 eller 8, 3 ugers sammenhængende sommerferie, samt efterårsferie i uge 42.

Kommunerne har som udgangspunkt ret til at varsle alle 5. ferieuger afviklet som de gør.

Men i kontrakten med plejefamilier indskriver kommunerne, at ”det forudsættes, at plejefamilien som udgangspunkt holder ferie med plejebarnet, så barnet føler sig som en del af familien og oplever stabilitet og tryghed. Afholdelse af ferie med plejebarnet medfører ikke, at der skal udbetales dobbelt honorering under ferien. Ønsker til anden afvikling af ferie skal tilgå rådgiver hurtigst muligt, og senest 3 måneder inden afvikling af efterår- og vinterferie og 6 måneder inden afholdelse af sommerferie.”

Mange kommuner undlader at høre plejefamilien om behovet for aflastning. Kommunernes varsling af ferie er IKKE lovlig medmindre de varsler fastlagte uger med aflastning. Anbringende kommune SKAL spørge den enkelte plejefamilie om dennes behov for afvikling af ferie uden plejebarnet.

Hvis du har behov for aflastning og derfor ønsker at planlægge ferie uden plejebarnet, anbefaler PLF at du sender oplysning herom til kommunen senest, hhv. 6 måneder før sommerferiens start, hhv. 3 måneder før vinter-/efterårsferie.

Ønsket skal sendes på skrift. Hvis kommunen ikke imødekommer dit ønske om aflastning, har du krav på at få den 5. ferieuge udbetalt ved ferieårets udløb. Afslaget fra kommunen skal du derfor også sørge for at få på skrift.

PLF er i dialog med KL om den ulovlige praksis kommunerne udøver mht. plejefamiliers ferierettigheder. Plejefamilier kan ligesom alle andre have brug for aflastning i sin ferie. Ferieloven er en væsentlig del af arbejdsmiljøet, da den skal være med til at sikre at man ikke brænder ud.

Hvis PLF skal have en mulighed for at stoppe den ulovlige praksis som kommunerne har udøvet gennem årtier, har vi brug for at kunne bevise hvad der foregår. Det betyder at vi skal kunne dokumentere den ulovlige praksis.

Derfor er det vigtigt at du får dokumenteret dine behov for ferie og de aftaler som du indgår med den anbringende kommune angående ferieafholdelse. Hvis du gør opmærksom og ikke hører noget fra kommunen, så har du stadig været i kommunikation, og vi som fagforening har mulighed for at hjælpe dig hvis der er behov for vores hjælp.

Feriehindringer

De almindelige regler om feriehindringer gælder også for plejefamilier. Du kan læse om dem på
Borger.dk her: https://www.borger.dk/arbejde-dagpenge-ferie/Oversigt-ferie/forhindret-i-at-holde-
ferie

Udover de almindelige regler om feriehindringer, kan der gøre sig noget særligt gældende hvis ferien hindres pga. plejebarnets forhold. Det kan fx være hvis plejebarnet bliver alvorligt syg under ferie. Her skal du kontakte kommunen og angive skriftligt, at du gør krav på erstatningsferie.

Det er som udgangspunkt ikke er feriehindring af holde ferie sammen med plejebarnet – hvis du som plejefamilie selv ønsker det. Plejefamiliers ferie defineres som ferie fra myndighederne dvs. kommunens sagsbehandler og socialtilsynet.

Ferie ved ophør som plejefamilie

Hvis du har optjent ferie, som du ikke har nået at afholde inden du ophører som plejefamilie, skal denne overføres til Feriekonto. Det gør sig som minimum altid gældende for den sidste måned du var ansat.

Hvis du ved, at du ophører med en anbringelse i løbet af ferie året, og kommunen har varslet uden indsigelse fra dig, så fratrækker de ugerne som afholdt ferie, også lige op til, at anbringelsen ophører.

Derfor, lav aftaler, så du får alle dine feriepenge udbetalt.