Overenskomstkrav: Løn under sygdom

Er uheldet ude, og du som plejefamilie bliver længerevarende alvorligt syg, står du virkelig dårligt som retstilstanden er nu. Derfor skal en overenskomst indeholde løn under sygdom.

Hvis man som plejefamilie i dag bliver kortvarigt syg, undlader man formentlig at give besked til sagsbehandleren i den anbringende kommune.

Årsagen er, at det ikke giver mening, at kommunen stopper ens vederlag, og man derpå skal ansøge om og modtage sygedagpenge i en kortvarig periode, hvor man i øvrigt blot skal få det til at fungere med plejebarnet eller plejebørnene alligevel. I praksis har kortvarig sygdom således formentlig ingen indflydelse på din økonomi.

Men skulle uheldet være ude, og du som plejefamilie bliver længerevarende alvorligt syg, står du virkelig dårligt, som retstilstanden er nu. Især hvis du har flere plejebørn, som du ikke vil kunne passe på grund af din sygdom.

Man kan ikke få sygedagpenge fra flere kommuner samtidig, selvom man arbejder for flere kommuner. Sygedagpenge udbetales af den kommune, hvor anbringelsen har varet længst.

Den højeste sygedagpengesats udgør i 2025 kr. 4.865 pr. uge.

Den potentielt betragtelige økonomiske nedgang, kan udgøre en fare for, at der er plejefamilier, som bliver alvorligt syge, som undlader at meddele det til kommunen PLF har i forbindelse med overenskomstkravet fremsat krav om, at der indgås aftale om ansættelse på funktionærlignende vilkår.

Hvis man er ansat på funktionærlignende vilkår, vil man have ret til løn under sygdom, også fra flere anbringende kommuner, hvis man har flere plejebørn. Lønnen stopper i praksis ikke, hvis man har ret til løn under sygdom.

De faggrupper plejefamilier sammenligner sig med i det kommunale har alle ret til løn under sygdom.

Skrevet af PLF

februar 25, 2025