PLF er i dialog med Christiansborg om Barnets Lov. Her får du et overblik over de punkter, PLF anser som bekymrende.
Her kommer PLF’s bekymringspunkter:
- Allerede nu er der mange kommuner, som ikke overholder loven i anbringelsessager i plejefamilier. Hvordan vil regeringen garantere, at kommunerne med Barnets Lov overholder loven?
- Hvordan vil socialministeren følge op på de kommuner, som laver fejl i sagsbehandling, og som ikke sætter barnet og dens behov for hjælp i centrum, men som kamuflerer økonomi med faglige begrundelser i vederlagsforhandlinger?
- Hvordan vil regeringen håndhæve barnets ret til en stabil og varig anbringelse, når det er alt for nemt at flytte børn fra et anbringelsessted til et andet?
- Barnets ret til sin egen part fra 10 år kan bekymre PLF, for vi mener, at vores plejebørn har forskellige aldre: en biologisk alder, en følelsesmæssige/social alder og en mental alder. Et barn kan godt have en biologisk alder på 10 år og en udviklingsalder på 3. Med andre ord, hvem passer på de børn, der siger noget og mener noget helt andet, og som ikke regne konsekvenserne ud?
- Barnets ret til at frasige sig kontakt eller samvær med de biologiske forældre, familie og netværk. PLF mener, at barnet har brug for at blive støttet på en kompetent måde af myndighedssagsbehandler, og at processen ikke bliver lagt op til plejeforældrene.
- Mere stabilitet og i varige anbringelser betyder, at alle myndigheder skal have handle på bedre løn og arbejdsforhold for plejefamilier. PLF oplever alt for mange gange, at plejefamilier, som er kontraktansat på en plejeopgave, bliver presset af kommunen i vederlagsforhandlinger og forhandlinger om gennemsnitsmodel.
- Barnets ret til en uvildige bisidder: Allerede nu har alle børn ret til en uvildige bisidder i alle børnesamtaler og børneinterviews. PLF mener, at sagsbehandler skal gøre børn og unge eller plejefamilier opmærksom på denne rettighed og selv organisere en bisidder.
- Lovgivningen, som vedrører overgangen til voksenliv: Vi mener, at alle anbragte børn skal have ret til efterværn. I PLF efterlyser vi en konkretisering af, hvordan regeringen mener, at efterværn skal finansieres, så de unge får mulighed for at fortsætte i deres plejefamilie, og plejefamilien fortsætter på samme lønniveau som under anbringelsen. Problematikkerne forsvinder ikke, når den unge fylder 18 år.
- Opkvalificering af uddannelser: PLF har mange henvendelser fra medlemmer, som bliver respektløs behandlet af både familieplejekonsulenter og myndighedssagsbehandler. Der laves alt for mange fejl i anbringelsessager og mange oplever, at sagsbehandler ikke er dygtige til børnesamtaler (kan være manipulerende) og ikke dygtige nok til at holde statusmøder, hvor plejefamilien og biologiske forældre sidder sammen om barnet. Derfor er der meget relevant at opkvalificere uddannelserne.
PLF er i tæt kontakt med Christiansborg om vores bekymringspunkter, og der er en interesse i at tale med PLF om Barnets Lov og de store knaster. Samtidig har PLF møde med Dansk Socialrådgiverforeningen i slutningen af april, hvor vi kommer til at drøfte opkvalificering af uddannelserne, fejl i sagsbehandlinger, og hvordan PLF ønsker sig, at plejefamilier skal behandles med ordentlige løn- og arbejdsvilkår i hele landet. Se lovforslaget her https://www.ft.dk/samling/20221/lovforslag/l44/index.htm