Alle vores medlemmer har nu haft lejlighed til at læse PLF’s trivselsmåling, der blev udgivet midt november.
Det er første gang, at PLF står for en så gennemgribende rapport, der på mange parametre beskriver det, plejefamilier oplever i dagligdagen på godt og ondt.
Plejefamilier oplever ikke det samme – men inden for de 24 konkrete spørgsmål med svarmuligheder, der dækker bredt, skabes et billede af glæder, udfordringer, bekymringer med videre.
Mange i vores organisation har læst trivselsrapporten med blik for, hvad vi kan bruge resultaterne til i vores daglige arbejde for vores medlemmer.
Hvordan kan vi rette til, så vi understøtter det, som trivselsrapporten gør os opmærksomme på? Velvidende, at det pålægger os alle et ansvar for, at vi trives i vores job som plejefamilie.
Her er nogle af de væsentligste konklusioner
Flere plejefamilier tilkendegiver, at de er glade for at være plejefamilie, men det er ikke altid let. Rigtig mange oplever udfordringer i hjemmet, og at det ”kræver fokus at holde struktur og ro på nervesystemet”.
Behandlingsbehovet hos vores anbragte børn bliver ikke altid mødt. Faktisk er det kun lidt under halvdelen, der oplever ”en god indsats og føler sig mødt”.
Næsten 40% af vores medlemmer har svært ved at sove om natten, hvoraf ¼ af gruppen faktisk ligger søvnløse. Når 63% er ramt af en eller flere stress-relaterede følelser i kroppen, så må også PLF rykke tæt på medlemmerne og skabe aktiviteter, der bygger bro til viden fra trivselsrapporten.
Vores kerneydelser
Ud over et velfungerende team af socialrådgivere, jurist og en arbejdende bestyrelse er vores kerneydelser netværksgrupperen fordelt over hele landet.
Kursusaktiviteter, der foregår ude i landet og online, mentorer, der står til rådighed og ikke mindst vores Ribe CAMP i september. Ribe Camp er en kæmpe succes, og derfor udvider vi med ”Feddet CAMP på Sjælland i maj 2025. Mere om dette tiltag snarest.
Trivselsrapporten handler nemlig også om relationer. Og hold da op, vi kommer hinanden nær på CAMP, og det gør ”ungerne” også. Et fællesskab, som også de plejefamilier, der kan have svært ved at vedligeholde relationer, også kan deltage i. Fordi vi alle kan rumme hinanden på kryds og tværs.
Ovenstående bringer mennesker sammen – Mennesker med et fællesskab – At være plejefamilie.
Arbejdsrelaterede udfordringer
Trivselsrapporten belyser ligeledes arbejdsrelaterede udfordringer. Der arbejder vi målrettet ved at stille krav om overenskomst for plejefamilieområdet.
Sådan binder vi PLF sammen. At få overenskomst ”redder ikke hele området”, men det kan skabe ro på nogle konkrete arbejdsudfordringer, som mange af os oplever som uforudsigelige.
Og hvis vi binder de arbejdsretslige krav sammen med en vifte af tilbud til dig og din familie, hvor vi skaber tilbud, der også omfavner dagligdagsudfordringerne som plejefamilie, er vi godt på vej, og så lytter vi til jer. Uden jer ingen PLF.
Nyt kursus- og aktivitetsprogram
Bestyrelsen sætter sig sammen i starten af det nye år og lægger sidste hånd på retning for et spændende kursus- og aktivitetsprogram for 2025.
Som tidligere skrevet kommer der Plejefamilie Camp på Feddet i maj. Vi åbner også op for et stærkere samarbejde med ”Livets farver”, hvor vi allerede i slutningen af 2024 har haft fællesskab i nogle af landets kommuner med et evidensbaseret program for plejefamilier og deres plejebørn.
”Livets farver” er en dag for plejefamilierne og plejebørnene. ”Plejefamiliens dag” er skabt som et trygt og inkluderende rum, hvor plejebørn sammen med deres plejeforældre kan arbejde sammen om barnets og den unges følelser og tanker. En dag fyldt med øvelser, lege, bevægelse og refleksion, der giver alle mulighed for at udforske, mærke efter og sætte ord på de følelser, der fylder i hverdagen.
”Sammen er vi stærke” og bag ved PLF-plejefamilier står et stærkt team, der ønsker at være med til at løfte hinanden.
Se trivselsmålingegen her; https://plejefamilierne.dk/trivselsmaaling-for-pleje-aflastnings-og-netvaerksfamilier-i-plejefamiliernes-landsorganisation-2024/