Flere gode råd til at håndtere seksuel krænkende adfærd

seksuel krænkende adfærd

På grund af den store interesse i emnet har vi i redaktionen besluttet at skrive mere om emnet:

Plejebarnets seksuel krænkende adfærd.

 

Artiklen handler om at få styrket vores viden om overgreb og seksuel krænkende adfærd og skærpe vores opmærksomhed på de steder, relationer og personer, hvor der kan være risiko for, at plejebarnet udsættes eller udsætter andre for overgreb og seksuel krænkende adfærd.

Det ved vi

Fra undersøgelser ved vi, at overgreb og seksuel krænkende adfærd for det meste foregår i relationer, hvor barnet kender den anden part i forvejen.

Vi ved også fra undersøgelser, at de fleste overgreb eller seksuelle krænkelser opleves af børn eller unge, som er stort set i den samme aldersgruppe eller udviklingstrin, børn i 11-13 alderen, teenager, næsten voksne.

Husk: Uanset vores personlige holdninger og normer har vi en handlingsforpligtigelse ved mistanke om seksuel krænkende adfærd og overgreb.

Det handler om, at barnet og den unge lærer, hvordan man er sammen med andre mennesker. Barnet og den unge skal føle, at de kan betro sig til jer.

Arbejd forebyggende

Derfor er det vigtigt at arbejde forbyggende og

  • lære barnet og den unge om egne og andres grænser og følelser
  • lære barnet og den unge om normer og omgangsformer: Hvad er i orden at gøre i de forskellige situationer, og hvornår overskrider man grænser
  • lære barnet og den unge om situationer, som barnet og den unge skal undgå, og situationer som er gode
  • tale med barnet og den unge om kroppen, dens funktioner og udvikling
  • tale om seksualitet – intimitet
  • tal om, hvornår man krænker eller bliver krænket
  • lære barnet og den unge, hvordan man siger fra, når andre overskrider dens grænser
  • fortælle barnet og den unge, at I altid er klar til at tale om det, der rør sig og det, der er svært. Sig, at I gerne vil hjælpe

Vi skal kende baggrunden

Det er vigtigt, at vi ved, at børn og unge med seksuel bekymrende og krænkende adfærd har været udsat for forskellige ting.

  • 70% været udsat for omfattende følelsesmæssige omsorgssvigt
  • 39% har været udsat for vold i hjemmet
  • 22% har været udsat for seksuelle overgreb
  • 47% har en psykiatrisk diagnose

Tal med barnet og søg hjælp, hvis det er nødvendigt

Det er vigtigt at tale med barnet og den unge om overgreb (seksuelle krænkelser) ligesom, vi taler om andre ting. For oplever barnet og den unge, at det er svært eller ubehageligt for jer at tale om emnet, vil det blive svært for barnet og den unge at betro sig.

Husk altid, at vores plejebørn har meget forskellige forudsætninger til at tale om og forstå emnet, giv det tid, brug din plejefamiliekonsulent til sparring.

Det er vigtigt at bede om hjælp hos nogen, der ved, hvad det drejer sig om.

Det er også vigtigt, at I ikke står alene med enten et lille plejebarn, der har oplevet seksuelle overgreb, eller står med en ung, der lader sig seksuel krænke og misbruge.

Søg hjælp!

Nyttige links:

Fønix Hovedstaden: https://tilbududsatteboernogfamilier.kk.dk

Red barnet – digitale krænkelser: https://sletdet.redbarnet.dk

Information om børn med seksuelt bekymrende adfærd: https://sbst.dk/udgivelser/2023/boern-og-unge-med-seksuelt-bekymrende-eller-grænseoverskridende-adfærd

Center for seksuelle overgreb fra 16 +: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/julianemarie/center-for-seksuelle-overgreb/akut

Januscentret https://www.januscentret.dk/bekymringsbarometer/

 

 

 

Skrevet af PLF

september 29, 2023